Lawaaiprotest: week na het klimaatalarm tijd voor een nazi-alarm

Het kon natuurlijk niet onbeantwoord blijven dat FvD hun coronakaravaan woensdag 17 maart wilde afsluiten in Amsterdam. Wij staan als antifascistische Amsterdammers niet toe dat Baudet’s combinatie van racisme, antisemitische complottheorieën en andere fascistische propaganda in onze stad verspreid wordt. Om een echte tolerante stad te zijn kunnen we intolerantie en haat niet toestaan. Dat is waarom activisten vanavond lawaai maakten bij de FvD-manifestatie in het Westerpark. Zondag was het het klimaatalarm, vanavond een nazi-alarm.

De zogenaamde vrijheid die Baudet wil verspreiden in zijn karavaan is een illusie. De partij wil Nederland de ultraconservatieve en racistische richting opsturen. Zo stemde de FvD tegen het verbod op homogenezingstherapie, waren zij te gast bij de extremistische katholieke organisatie civitas christiana, herintroduceert het ‘rassenleer’, probeert het docenten te intimideren met een meldpunt en heeft de partij zich omgeven met extreemrechtse en antisemitische complotdenkers. Dit heeft met democratische vrijheden niets te maken.

Ondertussen echoot Baudet de Amerikaanse Trump in anti-antifascistische taal zoals ‘antifa’s op hun bek slaan’. En het blijft niet bij woorden. In Arnhem belaagden FvD-aanhangers het huis van een GroenLinks stemmer. In Den Bosch werd een tegendemonstrant door de private beveiligers van Baudet mishandeld en van zijn vrijheid beroofd. Fascisme begint niet pas bij bruine hemden en marsen op straat.

Tijdens FvD-manifestaties worden coronaregels stelselmatig genegeerd en FvD-aanhangers lopen de polonaise. Hiermee brengen zij onze gezondheid in gevaar en steken zij een middelvinger op naar zorgwerkers. Het is geen wonder dat Baudet met het bagatelliseren van het virus veel geld ophaalt bij delen van het bedrijfsleven zoals de horeca en winkeleigenaren.

In de afgelopen jaren zagen wij met afgrijzen en woede hoe de media, politiek en delen van de samenleving steeds opnieuw de normalisering van FvD versterkten door diens extreme denkbeelden een podium te geven of als normale ideeën te behandelen. Zijn zij alweer vergeten dat de ophef vorig jaar begon omdat jongeren met antisemitische denkbeelden en nazi-sympathieën op leidende posities werden gezet, terwijl klokkenluiders uit de partij werden gewerkt?

Op zondag 14 maart vond het klimaatalarm plaats in het Westerpark. Door heel Nederland werden klimaatactivisten met hun veilige protesten sterk beperkt in hun demonstratierecht, terwijl mensen met nazisympathieën nu de ruimte krijgen. De twee maten waarmee gemeentes door het land meten, laat zien hoe de status quo de groei van het fascisme faciliteert, en het activisten voor een rechtvaardige wereld moeilijk maakt.